Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Бизнесът с управление на благосъстоянието подкрепи печалбата на Goldman Sachs

Бизнесът с управление на благосъстоянието подкрепи печалбата на Goldman Sachs

Снимка: Архив Ройтерс

Американската банка Goldman Sachs Group отчете 43% спад на печалбата на годишна база през тримесечието, но все пак задмина очакванията на Wall Street, след като силното представяне на бизнеса за управление на благосъстоянието и по-ниските разходи са омекотили удара от по-слабата активност на капиталовите пазари, съобщава Ройтерс.

Банката предприема мерки под управлението на главния изпълнителен директор Дейвид Соломон да диверсифицира източниците си на приходи и да печели повече от предсказуеми източници като потребителско банкиране, управление на благосъстоянието и активите.

Бизнесът с потребителско банкиране и управление на благосъстоянието бележи скок от 21% на нетните приходи на годишна база до 2,10 млрд. долара, подкрепени от по-високите такси за управление и баланси по кредитните карти, казва Goldman.

Още по темата

Приходите от инвестиционно банкиране обаче са намалели с 36% на годишна база до 2,41 млрд. долара, тъй като таксите от консултиране при листвания на акции на фондовия пазар и отписване на дълг са намалели на фона на засиленото напрежение между Русия и Украйна.

„Това бе турбулентно тримесечие, доминирано от опустошителната инвазия в Украйна“, казва главният изпълнителен директор Дейвид Соломон в изявление.

„Бързо развиващата се пазарна среда имаше значителен ефект върху активността на клиентите, тъй като посредничеството при риск излезе на преден пазар, а емитирането на акции почти спря“, допълва той.

Приходите на Goldman от консултации по сделки остават до голяма степен без промяна, което е в рязък контраст с конкурента Morgan Stanley, чиито приходи от бизнеса са се удвоили.

Предвид факта, че Федералният резерв на САЩ започва да свива подкрепата, предложена по време на пандемията, сключването на сделки се е забавило през тримесечието и помрачава резултатите на някои от най-доходоносните бизнеси на Goldman.

See also  Червена вълна заля американските борси заради омикрон варианта

През първото тримесечие банката отбелязва печалба, разпределима между обикновените акционери, от 3,83 млрд. долара, или 10,76 долара на акция. Анализаторите очакваха 8,89 долара на акция, сочат данни на Refinitiv.

Общите нетни приходи са спаднали до 12,93 млрд. долара през тримесечието, което показва намаление от 27% спрямо същия период на миналата година. Оперативните разходи са се свили с 18% през тримесечието на годишна база.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.