Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Без суперяхти и златни визи – малката победа на ЕС срещу офшорните богатства

Във военно време туристите могат да се възползват от нов тип забавление на плажа – следенето на суперяхти, свързани с руски богаташи.

Тези символи на показността, които получиха огромен тласък в поръчките по време на пандемията, са част от новия геополитически ред, доминиращ популярни дестинации за пътувания като Френската Ривиера, пише Лионел Лор в коментар за Bloomberg.

seo blog7

Корабите, свързани с руски олигарси, които не са известни със своята дискретност, са „затъмнени“ и са отплавали към по-приятелски брегове като Дубай или Турция, желаещи да избегнат съдбата на над 30 милиарда долара санкционирани активи, иззети от правителства, които искат да притиснат вътрешния кръг на Владимир Путин. Испания, Италия и Франция са сред държавите, конфискували яхти; десетки съдове са блокирани и в холандски корабостроителници.

Освен това, което Джо Байдън нарича „неправомерно придобити печалби“, показните демонстрации на богатство също разпалват общественото мнение във време, когато енергийната бедност води до призиви за допълнителни данъци. 127-метровата суперяхта на Джеф Безос за 500 милиона долара едва избегна замеряне с яйца в Ротердам от гневни местни жители, след като планът за демонтиране на исторически мост, за да може да премине тя, беше отхвърлен.

Гневните реакции спрямо богатите, независимо откъде идват, може да изглежда като незначително неудобство. Производителите на яхти като италианския Sanlorenzo все още очакват двуцифрен ръст на приходите и печалбите тази година, отчасти защото спадът на еврото повиши покупателната способност на щатския долар – и защото търсенето на символи на висок статус е безкрайно като океана.

Но ако Европа е „за продан“, както казват американските туристи, пазаруващи на парижкото авеню Монтен, решимостта й да се превърне в „мека сила“ е по-спешна от всякога това лято.

See also  Превозвачи искат ясна визия от транспортния министър за сектора

Принудителното изземване на яхти е придружено от мерките на ЕС срещу лесните пътища за офшорното богатство към неговия единен пазар. Схемите за златни паспорт и визи, които предлагаха гражданство на ЕС или право на пребиваване срещу инвестиции между 60 000 и 1,25 милиона евро, се разглеждат внимателно и вероятно скоро ще бъдат отменени след поредица от скандали за пране на пари.

гръцки преводач Добрич

Предназначени да съживят инвестициите след финансовата криза, тези схеми са твърде явни и безочливи. Tвърди се, че Кипър е нарушил собствените си закони, след като е раздал множество паспорти на богати руснаци. Одобрението на португалските златни визи за ултрабогатите в Китай се изпари. ЕС частично спря премахването на визите за Вануату след собствения си паспортен скандал.

Анонимността на офшорното богатство също е обект на критики. Ако идентифицирането на собствениците на суперяхти е трудно, това се дължи на структурата тип “матрьошка” на фиктивните компании, които ги притежават. Обединеното кралство този месец стартира регистър на чуждестранни субекти, притежаващи собственост, въпреки че недостатъците на предложението го правят далеч от перфектно. Италианският премиер в оставка Марио Драги призова за международен регистър на активите на олигарсите.

Необходима е ловка ръка, за да се гарантира, че геополитическата репутация ще бъде приоритет пред икономическата целесъобразност. Гъвкавите дигитални визи за номади и работещи от разстояние изглежда са новото бойно поле за чуждестранни инвестиции след Covid, макар да сме далеч от дните, когато технологичен магнат като Евън Шпигел от Snap можеше да получи френски паспорт въз основа на френската готварска книга на баба му в Айдахо.

Все пак възстановяването на летния туризъм представлява възможност за показване на мускули. Кипър, любима дестинация за руснаците, е отчел спад с около 25% в сравнение с 2019 г.; Финландия призовава за ограничения на визите за руснаци. Регионалните и американските туристи донякъде помагат да се компенсира спада, но изследователската фирма Oxford Economics очаква пристигащите в Западна Европа тази година да бъдат с 21% под нивата от 2019 г., в сравнение с прогнозирания спад от 39% за Източна Европа, пише Bloomberg TV Bulgaria.

See also  Tърсенето на апартаменти в София е нараснало с 30%, а цените с 12%

Пътуването в стил Студена война може да изглежда като студен комфорт, когато Европа е изправена пред рецесия тази зима. Икономиката на туризма няма да донесе енергийна независимост или растеж на производството на регион, който силно се нуждае и от двете. Слабото евро, което е предпочитано от пътниците, не е повод за политическа гордост.

Но при конфискуването на яхтите трябва поне да донесе признание за един ЕС, който е по-фокусиран върху политическото единство и борбата с паричните потоци, които влошават неравенството.

Източник: