Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Банковите депозити се стопиха наполовина

bankovite depoziti se stopiha napolovina

Една от банковите институции у нас въведе отрицателни лихви по депозитите за физически лица. След като дълго време лихвеният процент по влоговете бе почти нулев, някои банки дори спряха да предоставят опцията за депозит. През последните един-два месеца се наблюдава отлив на депозити от банковата система. Влоговете при физическите лица са намалели наполовина. Средствата се инвестират в недвижими имоти, което е причина за ръст в цената на жилищата, коментира пред Радио Варна финансовият анализатор Иван Стойков:

seo blog7

“Досега в банките имаше прекалено много привлечен ресурс, което бе предпоставка за нулеви лихви в повечето банки, а вече и отрицателни. В последните един-два месеца се наблюдава сериозен отлив на депозити от банковата система. Специално при физическите лица този отлив е в порядъка на 40-50%. Ако отливът на депозити продължи, може банките отново да започнат да изпитват нужда от привличане на ресурс. Ресурсът, който сега излиза от банките, може отново да им стане нужен, те да поискат да си го върнат обратно, което ще създаде предпоставки за повишение на лихвите.”

Депозитите загубиха своята атрактивност, затова трябва да се търсят алтернативи, които да носят по-добра доходност, за да бъде компенсирана инфлацията, коментира Стойков.

Източник

See also  Ръст на чуждестранните инвестиции с над 300% от началото на годината