Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

България заедно с Португалия в предквалификациите за Евробаскет 2025

Българският национален отбор по баскетбол за мъже ще бъде в група с Португалия и още два тима в предквалификациите за Европейското първенство за мъже през 2025 година.

Международната баскетболна централа (ФИБА) потвърди, че в тази фаза на пресявките ще се включат общо 12 състава, които ще бъдат разпределени в три групи по четири.

seo blog7

Освен България, останалите участници са Австрия, Хърватия, Кипър, Дания, Република Северна Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия и Швейцария.

Съставите на Австрия, Румъния и Дания стигнаха до тази фаза на евроквалификациите след като спечелиха групите си от предишния етап, а Швейцария и Норвегия се класираха като вторите в подреждането с най-добри показатели.

Кипър пък е един от домакините на Евробаскет 2025, заедно с Латвия и Финландия и участва в пресявките, но ще се класира автоматично за шампионата.

След отпадане в първата фаза на квалификациите за Световното първенство през 2023 година, предквалификации за Евробаскет за мъже след 3 години, освен България, ще играят още Хърватия, Република Северна Македония, Полша, Португалия и Словакия.

Тези отбори вече бяха предварително разпределени в трите групи, а жребий на 14 юли в Мюнхен (Германия) ще определи другите два тима, като по един от тях ще бъде сред трите победители в предварителните групи – Австрия, Румъния или Дания и по един от останалите – Норвегия, Швейцария и Кипър.

Разпределението към момента:

гръцки преводач Добрич

Група D: Словакия, Република Северна Македония

Група E: Хърватия, Полша

Група F: България, Португалия

Победителите от трите групи, плюс Кипър, ще се класират за същинската фаза на евроквалификациите.

Осемте тима, които не успеят да направят това в тази фаза, ще се присъединят към четирите отбора (Република Ирландия, Косово, Албания и Люксембург), които останаха последни в предишния етап и така ще бъдат определени последните четири класирали се за квалификациите.

See also  Проблеми за Пирин преди визитата на ЦСКА

Източник: