Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

България с шанс да бъде мебелна производствена база на Европа

Смятам, че пазарът е най-големият регулатор и трябва да сме по-толерантни и меки в изказванията, да не се настройваме едни срещу други. Това каза Геновева Христова-Мъри, председател на Българския мебелен клъстер, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов по повод думите на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, че от пазара трябва да се извадят некомпетентните работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни.

Според Геновева Христова вече има тенденция все по-млади хора да се връщат в България, защото виждат в българските фирми възможност за професионално развитие.

seo blog7

Винаги ще има процент хора, които ще обиколят всички мебелни производители за 100 лева повече. Все повече обаче има компании, в които действат европейски правила за развитие на служителите, посочи Христова.

Увеличението на суровините, увеличението на електроенергията се отразява доста сериозно върху нашия бранш, защото ние трябва да продължаваме да сме конкурентноспособни и да устоим на натиска с повишаване на цените.

“Такава динамика в цените на суровините не сме виждали от 40 години”, обясни тя.

Христова посочи, че това е наложило провеждането на сериозни разговори с партньорите по проект за обзавеждане на френските пощи, по който „Ligna group” работи от десет години.

“Френските пощи са обзаведени изцяло с български мебели, над 7000 пощенски офиса. Сега за първите реновирани офиси предстои нов дизайн. Ние сме в един кръговрат от десет години за преобзавеждането. Борили сме се за тази сделка с конкуренти като Полша, Румъния, Турция. По проекта работим като клъстер – пет компании в София, Русе и Силистра”.

гръцки преводач Добрич

“За да устоим на големите европейски компании, производители на мебели, трябва да сме обединени, за да договорим с доставчиците на суровини условия като техните”, каза Христова.

See also  Приходите от нощувки със сериозен ръст от 61% за година

В момента има десетократното повишение на цените на контейнерите от Китай и тук България може да се позиционира като производствена база на Европа.

„Точно в момента, в който е трудно да се доставя от традиционни производители, България със своите къси доставки в сектор, какъвто е мебелна промишленост, в който имаме традиции, можем да влезем в едни вериги на доставки, в които преди не е било възможно. Това се опитваме да правим в момента с мебелния клъстер – да влезем в хотелски вериги, в които преди не сме могли да влезем, именно защото сме близко, защото Европа говори за зелената сделка, за това, че трябва да си близо до суровината”, посочи Христова.

“България и Румъния стоим много добре спрямо нашите съседи. Имаме необходимите условия и фактори да можем да сме производственият партньор на Европа”.

Във връка с новите тенденции в дизайна Христова посочи, че все повече се обръща внимание на функционалността.

„Не просто едни нови мебели, а как да запазиш старите, да им придадеш нова визия, но и да спестиш пари на инвеститора. Ако искаме да сме по-щедри към нашата природа, трябва да пестим суровините”, допълни тя.

“Все повече в интериорния дизайн говорим за използването на естествени материали, функционалност, навлизане на технологиите. България се справя доста добре в тази посока. Там, където сме конкурентоспособни, са мебели, където има по-голяма добавена стойност на човешкия труд”, каза Христова.

Управляващият директор на Ligna group сподели за голяма европейска инвестиция  в България, а именно – откриването на първия коливинг хотел, който ще бъде в София и Ligna group изпълнява целия дизайн.

See also  Ще скочи ли парното от 200 лв. на 600 лв. за месец от 1 януари?

За успешното развитие на бизнеса трябва не повече от 30 процента от дейността на компанията да е свързана с партньорство с голяма търговска верига, смята Христова.

    „Много компании фалираха, защото се успокоиха, че имат голяма търговска верига за партньор”.

Повече за предизвикателствата пред българските производители на мебели може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: