Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Автономното аварийно спиране става задължително за всички автомобили от следващата година

Нова система премахва ръчните скорости

Функцията AEB става задължителна за всички автомобили, произведени от догодина. Добре известен факт е, че законодателството в Европа налага все по-ожесточени мерки на автомобилните производители, като те са свързани, както с екология, така и с безопасност. Що се отнася до последното, добре помним, как преди години ABS (anti lock braking system или антиблокираща спирачна система) стана задължителна за новите автомобили, след това дойде ред и на ESP (Electronic Stability Program или електронна стабилизираща програма).

автомобил с автоматични скорости

Сега, най-вероятно ще има нова задължителна система, с която от следващата година би следвало да се оборудват новите коли. Това е т.нар. автономно аварийно спиране на автомобила AEB, което при опасност привежда автомобила в покой без намесата на водача. Освен, че помага на безопасността, това нововъведение има и няколко недостатъка.

Първият е свързан с цялостното оскъпяване на колата, а втория с трудността да се използва при автомобили с ръчни или наричани още механични трансмисии. При колите с механични скоростни кутии аварийното спиране привежда екстремно колата в покой за да избегне челен удар, но педалът на съединителя не е натиснат и двигателят спира.

Автономното аварийно спиране е по лесно за интегриране на коли с автоматични скорости

Този проблем не важи за автомобили с автоматична скоростна кутия, където AEB (Автономно аварийно спиране) е много по-лесно за интегриране. Всичко това ни навежда на мисълта, че когато тези законови мерки влязат в сила (а това рано или късно ще се случи), те ще доведат до трайна тенденция за спиране на използването на ръчните скорости.

Източник

See also  Tesla се похвали с 30 хиляди зарядни станции

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *