Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Андрей Ковачев: Има опити за лобиране сред депутатите за промяна на позицията спрямо РСМ

“Българският премиер многократно е заявявал, че ако има промяна на българската позиция, тя трябва да мине през гласуване в българския парламент. И аз усещам отсега как се започва по най-различни канали, включително и дипломатически, да лобират сред българските народни представители за такава промяна при евентуално гласуване в българското Народно събрание да се промени Рамковата позиция и Декларацията на българското НС от 2019 г, както и консенсуса, който беше приет при българския президент”. Това каза евродепутатът Андрей Ковачев в предаването “Брюксел 1” по Bulgaria ON AIR.

На въпрос на водещата Милена Милотинова има ли натиск за промяна на кворума, тъй като в момента в НС има категорично мнозинство за потвърждаване на досегашната българска позиция, евродепутатът отговори: “Най-различни варианти се изчисляват, математически варианти, ако може някоя група, по-малко хора да влязат от нея, от другата ако не влязат също, за да може да падне кворума и с по-малко депутати да се приеме това изменение. Аз се надявам, че отговорността, която имат пред своите избиратели на нашите представители в българския парламент няма да допусне такова отсъствие от пленарна зала по едно толкова важно за гласуване за България,” каза евродепутатът.

seo blog7

Ковачев коментира и новината, че малката партия Левица, която има двама депутати в парламента в Скопие, е дала на прокурор председателя на Културния клуб “Иван Михайлов” в Битоля Любчо Георгиевски. “Очаквам, че македонското правителство в Скопие, както и българското, ще защитят основните човешки права на г-н Любчо Георгиевски,” каза евродепутатът.

“Заради цитат на Ванчо Михайлов и заради самото име на Ванчо Михайлов… Разбираме ли за какво става въпрос, заради цитат на историческа фигура се дава някой на прокурор като криминално престъпление. Ако цитираш Ванчо Михайлов, ти ставаш криминален престъпник. Това се е случвало в най-тежките години на комунизма и в България, и в Титова Югославия, много ясно. Но сега, когато те претендират, че са демокрация, очаквам да бъдат защитени българите в Република Северна Македония от самото правителство там. Разбира се, очаквам някаква реакция и от страна на българското правителство. Все пак премиерът, вицепрезидентът, външният министър, хора от българското НС бяха там, на откриването, и председателят на клуба, който те откриха, е нападнат по този начин”, коментира Ковачев.

See also  Посланикът на Беларус се сбогува с Румен Петков

Поставете оценка:

гръцки преводач Добрич
Оценка от 0 гласа.

Източник: