Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Американските борси направиха изненадващо завръщане на зелено

Американските борси направиха изненадващо завръщане на зелено

Снимка: Bloomberg L.P.

seo blog7

Американските акции направиха драматично завръщане в понеделник, след като инвеститорите се насочиха към технологичния сектор, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 101 пункта до 34 366,67 пункта, записвайки ръст за първи път от седем дни. В някакъв момент от деня той се беше понижил с 1115 пункта. Широкият индекс S&P 500 приключи деня с 0,3% нагоре до 4410,50 пункта.

Технологичният Nasdaq Composite се повиши с 0,6% до 13 855,13 пункта. Той излезе на зелено, след като през по-голямата част от сесията беше с 4,9% надолу. Индексът Russell 2000 също завърши сесията с ръст.

В началото на борсовия ден в понеделник инвеститорите обърнаха гръб на технологичните акции, след цял месец на опасения, че скоро Федералният резерв ще затегне агресивно политиката си. Но тези акции се възстановиха в края на деня, а Meta, Amazon и Microsoft се оказаха на зелено.

Въпреки възстановяването, S&P 500 е със 7,5% надолу този месец, като е на път да запише най-лошото си месечно представяне от март 2020 г. Първоначално разгромът тази година се съсредоточи около Nasdaq и технологичните акции, защото инвеститорите се отдръпнаха от книжа, чиито оценки изглеждат по-малко привлекателни заради евентуалното покачване на лихвите.

гръцки преводач Добрич

Междувременно инвеститорите са в очакване на срещата на Фед, която ще започне във вторник и ще завърши в сряда. Пазарните участници ще търсят сигнали с колко централната банка ще повиши лихвите тази година и кога ще започне да ги покачва.

По думите на Ан Милети, директор в Allspring Global Investments, най-голямото опасение на всички е как ще реагира Фед.

See also  Светът разполага с всички инструменти за борба с COVID, но не ги използва

„Ще има много турбуленции, докато преминаваме през следващите няколко месеца“, допълва тя.  

Федералната комисия за отворен пазар, която определя лихвените проценти, се среща тази седмица, на фона на очакванията, че няма да действа на януарската си среща, а ще предприеме първото от няколко покачвания на лихвите чак през март. Освен това се очаква през същия месец Фед да приключи своята месечна програма за закупуване на активи.

Още по темата

По време на пресконференцията след срещата председателят на централната банка Джером Пауъл може да подскаже повече за бъдещите действия на Фед.

Инвеститорите също така следят геополитическото напрежение, докато Русия засилва военното си присъствие на границата с Украйна. Президентът Джо Байдън ще разговаря с европейските лидери във връзка с опасенията от потенциална руска инвазия в Украйна. 

Източник: