Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

“Алтерко” планира да придобие словенски разработчик за 3,3 млн. евро

"Алтерко" планира да придобие словенски разработчик за 3,3 млн. евро

Устройството Z-wave. Снимка: goap.eu

seo blog7

„Алтерко“ АД има намерение да придобие 100% от словенския доставчик на интернет на нещата GOAP d.o.o. Nova Gorica (GOAP), съобщи компанията чрез „Българска фондова борса“ АД.

Дружеството е изпратило писмо за намерение до акционерите на GOAP, предлагайки индикативна покупна цена от приблизително 3,3 млн. евро, платима в брой и в акции на „Алтерко“.

С придобиването „Алтерко“ възнамерява да разшири технологичното си портфолио и по този начин да разшири предлагането на продукти, както за масовите, така и за професионалните потребители. В резултат на това, пред дружеството се очаква да се открие нов пазарен потенциал в атрактивни ниши в областта на решенията за автоматизация.

GOAP е словенска компания в областта на интернет на нещата (IoT), специализирана в предоставянето на решения за „интелигентни“ домове и системи за “интелигентни” сгради, която стана популярна на пазара със своите решения за „интелигентни“ домове Qubino, включително с най-малките Z-Wave устройства в света. GOAP е известна и със своите устройства за автоматизация на круизни кораби, като предоставя решения за някои от най-големите круизни линии в света.

“Алтерко“ ще оповести официално допълнителна информация за хода на преговорите в съответствие със законовите изисквания.

гръцки преводач Добрич

В сайта на GOAP пише, че Z-Wave има 50% пазарен дял при кабинната автомтизация на най-голямите круизни кораби в света. Компанията е създадена през 1990 г. и продава в повече от 60 страни по-света.

GOAP е базирана в град Солкан, има 18 служители в града и приходи от 2,29 млн. долара за 2021 г., показват данни в интернет. Солкан е градче в Словения на границата с Италия, близо до магистралата Венеция-Любляна.

See also  „Еврохолд“ ще свали от БФБ „ЧЕЗ Разпределение“ и „ЧЕЗ Електро“

„Алтерко“ успя да увеличи приходите през първото тримесечие на годината, но заради ръста на разходите печалбата на дружеството за периода отбеляза малък спад, показа консолидираният отчет на компанията.

Акциите на „Алтерко“ поскъпват с 9% за последните 12 месеца до 19 лв. за брой и 342 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,2 лв. на ценна книжа.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Източник: