Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

“Алфа Рисърч”: ДПС изхвърли БСП от третото място

Партията на Кирил Петков и Асен Василев – “Продължаваме промяната” печели вота, а Движението за права и свободи става трета политическа сила, изпреварвайки БСП. Това сочат данните от 85% паралелно преброяване на резултатите от парламентарните избори на социологическата агенция “Алфа рисърч”.

Според социолозите, 26,1 процента от избирателите са гласували за “Продължаваме промяната”, докато коалицията ГЕРБ-СДС събира с близо три процента по-малко – 23,5 на сто, уточнява dir.bg.

Другата голяма изненада е изместването на социалистическата партия от третото място. По данните на “Алфа Рисърч” трета политическа сила е ДПС с 11.7% подкрепа от избирателите, докато БСП заема четвъртото място с 10,9 процента.

“Има такъв народ”, който на предходните избори бе първа политическа сила, сега е едва на пето място с под 10 процента от гласовете на избирателите. Сривът за “Демократична България” също е налице. Подкрепата за десницата е 6,5 процента.


Увеличава се процентът на гласоподавателите, които са подкрепили партия “Възраждане”. Според последните данни на “Алфа Рисърч” партията на Костадин Костадинов събира 4.8% и минава чертата за влизане в парламента.

Под 4-процентовата бариера остават ИБГНИ с 2.6%, ВМРО с 1.1% и АТАКА – 0.6%.

Според социолозите от “Алфа Рисърч”, при тези резултати от вота, разпределението по мандати е следното:

Продължаваме промяната: 67

ГЕРБ-СДС: 61

ДПС: 30

БСП: 28

Има такъв народ: 25

Демократична България: 17

Възраждане: 12

Румен Радев е категоричният победител в първия тур на изборите за държавен глава, като данните от 85% паралелно преброяване на резултатите, показват, че той преминава границата от 50 процента.

Кандидатът за президент, подкрепен от ГЕРБ, Анастас Герджиков остава на второ място с 23,9 на сто от гласовете на избирателите, а на трето място е лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ с 9 процента подкрепа.

See also  Над 400 пияни и дрогирани шофьори по празниците

Костадин Костадинов от “Възраждане” пък изпреварва Лозан Панов, като двамата получават съответно 4,3 и 3,9 процента от гласовете.

България

Източник: