Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Акционерите на “Сирма Груп Холдинг” ще гласуват междинния дивидент в началото на януари

Дружеството планира да изплати по 0,015 лева на акция от печалбата за първата половина на 2022 г.

„Сирма Груп Холдинг“ АД прави последната крачка към изплащането на междинен дивидент за полугодието, след като акционерите на дружеството вече промениха устава на компанията.

На 9 януари 2023 г. ще се проведе извънредно общо събрание на акционерите, на което ще бъде гласуван дивидент за първата половина на 2022 година, вижда се от поканата, публикувана чрез БФБ-София.

Дружеството ще разпредели на акционерите 889 135,08 лева общо, или 0,015 лева на акция. Сумата е от печалбата на компанията за периода януари-юни, която възлиза на 998 372,2 лева.

Още в началото на октомври „Сирма Груп Холдинг“ обяви, че възнамерява да изплати междинен дивидент за първото полугодие. Комисията за финансов надзор (КФН) обаче забрани гласуването на точката на предвиденото за целта извънредно общо събрание и поиска от дружеството първо да промени устава си, като впише там възможността за изплащането на междинни дивиденти.

Промяната на устава беше направена на извънредно общо събрание на акционерите преди повече от седмица.

Акционерите на „Сирма Груп Холдинг“ ще гласуват и удължаване на програмата на компанията за обратно изкупуване на акции до 25 август 2024 г.

Предвижда се да се гласува и промяна в политиката за възнаграждения на ръководството на компанията. В политиката ще се впише, че общото събрание на акционерите може да приема решения за изплащане на инцидентни целеви награди на всеки от членовете на съвета на директорите.

Това е във връзка с намерението на дружеството да изплати допълнително възнаграждение на съвета на директорите във връзка с приключването на продажбата на акции от капитала на „Сирма Ей Ай“ АД на New Frontier Technology Invest SARL.

See also  „Дронамикс“ и Aerospace Solutions ще разработват водородно гориво за товарни дронове

Свързани компании:

Източник: