Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

“Агрия Груп Холдинг” ще изплати 2,5 млн. лв. дивидент на акционерите

"Агрия Груп Холдинг" ще изплати 2,5 млн. лв. дивидент на акционерите

Снимка: Pixabay

seo blog7

„Агрия Груп Холдинг“ АД ще изплати 2,5 млн. лева дивидент на акционерите. Това ще се гласува на редовното общо събрание на акционерите, което е предвидено да се проведе на 28 юни във Варна, според документи, публикувани на сайта x3news.com.

Дружеството ще осъществи и обратно изкупуване на до 204 хил. акции при ценови диапазон 28-33 лева на акция в периода 30 юни 2022 – 30 юни 2023 г., посочва се в поканата за общото събрание.

Реализираната печалба на „Агрия Груп Холдинг“ за миналата година е в размер на 2,086 млн. лева. Тя цялата ще бъде изплатена за дивидент.

Освен печалбата за 2021 г., за дивидент на акционерите се отпуска и сума в размер на 413 999,57 лева от неразпределената печалба на дружеството.

Агрия груп холдинг АД

гръцки преводач Добрич

Право да получат дивидент имат лицата, вписани в регистрите на Централния регистър на ценни книжа като такива с право на дивидент към 14-тия ден след датата на Общото събрание, на което е приет годишният финансов отчет и е прието решението за разпределение на печалбата. Съветът на директорите на компанията ще определи обслужваща банка и начален и краен срок за изплащане на дивидента.

Съветът на директорите ще трябва да определи и инвестиционен посредник за обратното изкупуване на акции, както и останалите параметри.

Акционерите ще гласуват и обичайните точки на редовно общо събрание – финансов отчет, одитен доклад, нов одитен комитет, възнаграждения на одитния комитет, избор на одитор и т.н.

В последната година акциите на “Агрия Груп Холдинг” поскъпват с над 249%, а пазарната капитализация достига почти 202 млн. лева. Като производител и търговец със зърно дружеството ще се облагодетелства заради войната в Украйна – водещ световен зърнопроизводител и износител, чийто експорт в момента е блокиран, а пристанищата – обсадени и минирани от руската армия.

See also  Маню Моравенов: Може би тази година ще е по-оборотна от предходната за БФБ

Цената на акциите на “Агрия Груп Холдинг” достигна максимална стойност от 30 лева на 16 май, докато година по-рано беше 9,65 лева.

Източник: