Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

“Агрия Груп Холдинг” ще изплати 2,5 млн. лв. дивидент на акционерите

"Агрия Груп Холдинг" ще изплати 2,5 млн. лв. дивидент на акционерите

Снимка: Pixabay

seo blog7

„Агрия Груп Холдинг“ АД ще изплати 2,5 млн. лева дивидент на акционерите. Това ще се гласува на редовното общо събрание на акционерите, което е предвидено да се проведе на 28 юни във Варна, според документи, публикувани на сайта x3news.com.

Дружеството ще осъществи и обратно изкупуване на до 204 хил. акции при ценови диапазон 28-33 лева на акция в периода 30 юни 2022 – 30 юни 2023 г., посочва се в поканата за общото събрание.

Реализираната печалба на „Агрия Груп Холдинг“ за миналата година е в размер на 2,086 млн. лева. Тя цялата ще бъде изплатена за дивидент.

Освен печалбата за 2021 г., за дивидент на акционерите се отпуска и сума в размер на 413 999,57 лева от неразпределената печалба на дружеството.

Агрия груп холдинг АД

гръцки преводач Добрич

Право да получат дивидент имат лицата, вписани в регистрите на Централния регистър на ценни книжа като такива с право на дивидент към 14-тия ден след датата на Общото събрание, на което е приет годишният финансов отчет и е прието решението за разпределение на печалбата. Съветът на директорите на компанията ще определи обслужваща банка и начален и краен срок за изплащане на дивидента.

Съветът на директорите ще трябва да определи и инвестиционен посредник за обратното изкупуване на акции, както и останалите параметри.

Акционерите ще гласуват и обичайните точки на редовно общо събрание – финансов отчет, одитен доклад, нов одитен комитет, възнаграждения на одитния комитет, избор на одитор и т.н.

В последната година акциите на “Агрия Груп Холдинг” поскъпват с над 249%, а пазарната капитализация достига почти 202 млн. лева. Като производител и търговец със зърно дружеството ще се облагодетелства заради войната в Украйна – водещ световен зърнопроизводител и износител, чийто експорт в момента е блокиран, а пристанищата – обсадени и минирани от руската армия.

See also  "Трейс Груп Холд" разширява загубата за полугодието след консолидацията

Цената на акциите на “Агрия Груп Холдинг” достигна максимална стойност от 30 лева на 16 май, докато година по-рано беше 9,65 лева.

Източник: