Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

4 страни от ЕС зоват руски активи да се използват за възстановяване на Украйна

4 страни от ЕС зоват руски активи да се използват за възстановяване на Украйна

Снимка: EPA/БГНЕС

seo blog7

Литва, Словакия, Латвия и Естония ще призоват във вторник за конфискуване на руски активи, замразени от ЕС, за да се финансира възстановяването на Украйна след нашествието на Русия, показва съвместно писмо на четирите страни, цитирано от Ройтерс.

На 3 май Украйна съобщи, че необходимите пари за възстановяването на страната от разрушенията на Русия са около 600 млрд. долара. Но тъй като войната все още продължава, сумата вероятно е нараснала рязко, се казва в писмото.

„Значителна част от разходите за възстановяване на Украйна, включително компенсации за жертвите на руската военна агресия, трябва да бъде поета от Русия“, пише в писмото, което ще бъде връчено на финансовите министри на страните членки на ЕС във вторник.

Писмото призовава също 27-те страни членки на блока да започнат да подготвят нови санкции срещу Москва.

„В крайна сметка, ако Русия не спре военната агресия срещу Украйна, не трябва да останат никакви икономически връзки между ЕС и Русия, гаранция, че никакви финансови ресурси, продукти или услуги няма да допринасят за руската военна машина“, пишат авторите.

гръцки преводач Добрич

Четирите страни отбелязват, че ЕС и страни със сходно мислене вече са замразили активи на руски граждани и дружества и резерви за около 300 млрд. долара в централните банки.

„Сега трябва да намерим правни начини да извлечем максимална полза от употребата на тези ресурси като източник на финансиране – както за покриване на разходите по продължаващите усилия на Украйна за устояване на руската агресия, така и за възстановяването на страната след войната“, пишат четирите страни.

„Конфискацията на държавни активи като резерви в централната банка или имоти на държавни компании има пряка връзка и последици в това отношение“, допълват те.

See also  Руснаци са горели трупове на загинали свои войници на сметището?

Миналата сряда Европейската комисия съобщи, че може да провери дали е възможно да изземе замразени руски активи за финансиране на Украйна въз основа на национални и европейски закони, но не спомена резерви в централните банки. Редица представители на ЕС предупредиха, че конфискацията на активи е трудна от правна гледна точка, тъй като няма подходящи директиви на съюза за това.

„В случаите, в които няма да бъдат установени правни начини за конфискуване на активи, те трябва да бъдат използвани като лост и да бъдат освободени, едва когато Русия компенсира Украйна за всички нанесени щети“, пишат четирите страни.

Русия определя действията си в Украйна, като „специална операция“, която според страната не цели окупирането на територия, а унищожаването на военни инсталации на южния съсед и залавяне на опасни по думите ѝ националисти.

Източник: