Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Протоколите на Фед помрачиха настроенията сред инвеститорите на Wall Street

Протоколите на Фед помрачиха настроенията сред инвеститорите на Wall Street

Снимка: Bloomberg L.P.

seo blog7

Щатските борсови индекси записаха втора поредна негативна сесия от началото на годината, възстановявайки се частично от мащабната разпродажба на технологични акции от сряда, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,47 на сто до 36 236,54 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 0,10% до 4696,05 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се смъкна с 0,13% до 15 080,87 пункта.

Акциите на някои технологични компании продължиха със спадовете, докато инвеститорите продължават да се отдръпват от предприятията с голяма пазарна капитализация. Книжата на Tesla и Netflix поевтиняха с около 2%. Цената на акциите на Apple се понижи с 1,4 на сто, докато книжата на Meta Platforms изтриха 2,6% от стойността си.

гръцки преводач Добрич

“Инвеститорите се опитват да си представят как изглежда различното лидерство: всички смятахме, че технологиите са победител по цял ден, всеки ден, и това просто няма да се случи през тази година”, коментира Лиз Иънг, ръководител инвестиционна стратегия в SoFi.

Пазарите реагираха на представените в сряда протоколи от последното заседание на Федералния резерв на САЩ. От тях стана ясно, че служителите на централната банка смятат, че засилването на икономиката и ускоряването на инфлацията може да доведат до по-ранно и по-бързо повишаване на лихвите от предишните очаквания, като някои ръководители подкрепят също свиване на програмата за изкупуване на активи скоро след това.

„Някои участници отбелязаха също, че може да е уместно да започнем да намаляваме размера на програмата за изкупуване на активи на Федералния резерв относително скоро след началото на повишаване на федералните лихви“, се посочва още в протоколите.

See also  Украйна очаква атака с танкове над Киев

Акциите на регионалните банки като Fifth Third, Regions и Zions поскъпват с около 4 на сто, докато цената на книжата на Citi нарасна с 3,5 на сто.

Енергийните компании също се радват на засилен инвеститорски интерес. Книжата на Devon Energy и Halliburton поскъпнаха съответно с 4% и 2,4 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до 1,725%, докато тази по 30-годишните облигации отчете спад до 2,081%.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, записа ръст от 0,12% до 96,29 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент напредна с 1,5% до 81,99 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол WTI отчете ръст от 2,07% до 79,46 долара за барел.

Златото поевтиня с 2% до 1789,20 долара за тройунция.

Източник: