Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

От утре: Срокът за бустерна ваксина намалява от 6 на 3 месеца (обновена)

Здравното министерство намали наполовина минималния срок за поставяне на бустерна ковид ваксина – от 6 на 3 месеца.

Решението бе взето на заседание в МЗ тази вечер и оповестено от държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

seo blog7

Вероятно още от утре информационната система за зелените сертификати ще бъде пренастроена да отрази промяната.

По-кратък е срокът за бустер при ваксината на “Янсен” – 2 месеца след първата доза.

В Европа има различни срокове за поставяне на бустерите – и 6, и 4, и 3 месеца. Изследвания показват, че подсилваща доза 3 месеца след втората дава достатъчно силен имунен отговор в сравнително кратък период, посочи доц. Кунчев.

Новите срокове засягат хората над 18 години. За деца все още никъде по света не е препоръчан бустер, обясни специалистът.

МЗ и Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката излязоха и с друга важна препоръка днес: преболедувалите и заболелите след първа доза могат да се ваксинират 3 месеца след диагнозата. Ето какви са насоките на експертите:

– При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата;

гръцки преводач Добрич

– Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Друга насока на консултативния съвет касае смесването на ваксини на различен производител. Според експертите иРНК ваксина (на Pfizer/BioNTech или Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или векторна ваксина не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

МЗ взе и решение да удължи до края на януари възможността за безплатна грипна ваксина на възрастни хора. Удължава се и програмата за безплатна ротавирусна ваксина за бебета.

See also  Облекчава се режимът за влизане в България за граждани на Великобритания

Източник: