Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Зелена вълна залива Wall Street въпреки данните за щатската инфлация*

Зелена вълна залива Wall Street въпреки данните за щатската инфлация*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

seo blog7

Водещите щатски индекси се повишават в сряда в опит на Wall Street да пренебрегне данните за устойчиво високата инфлация в САЩ, публикувани по-рано през деня, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се увеличава с 0,56%, или 178,6 пункта, до 32 339,34 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се повишава с 0,49%, или 19,55 пункта, до 4020,6 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite обаче отбелязва спад от 0,14%, или 16,05 пункта, до 11 721,62 пункта, който се обяснява с избягването на рисковите активи и на акциите на растежа от инвеститорите, насочили се към активи съхранители на стойността.

Chevron, IBM, Caterpillar и Boeing повеждат ръстовете в сряда, като добавят по съответно 3,02%, 2,07%, 3,34% и 4,13% към капитализацията си.

гръцки преводач Добрич

Цената на акциите на Apple и Microsoft намалява съответно със 1,15% и 1,33%, продължавайки спадовете си, записани в предходната търговска сесия.

Статистиката на министерството на труда на САЩ показа, че инфлацията в страната се е ускорила до 8,3% през април, което е над очакванията за равнище от 8,1%.

“Темпът на растеж на цените стана по-умерен, но нетолкова, колкото се очакваше”, казва старши финансовият анализатор Грег МакБрайд от Bankrate. “Извън спада на цените на енергоносителите, инфлацията продължава да е широкоразпространена”, допълва експертът.

След публикуването на данните доходността по 10-годишните облигации се връща на рекордно равнище над 3%, равнявайки се на 3,028%.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 4,44%, или 4,55 долара, до 107,01 долара за барел, докато цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 5,29%, или 5,28 долара, до 105,04 долара за барел.

See also  Европейците ще могат отново да летят до САЩ

Цената на златото нараства с над 9 долара до 1850,2 долара за тройунция.

Според някои анализатори данните са сигнал, че Фед изостава в озаптяването на инфлацията, а това може да подложи на допълнителен натиск банката и тя да действа по-агресивно.

Първоначалната негативна реакция на пазара към данните за инфлацията “е на пълно разбираема”, но с продължаващото покачване на цените в САЩ, страната е на ръба на “криза на издръжката на живот”, каза главният икономически съветник на Allianz Мохамед Ел-Ериан.

Акциите на Coinbase изтриват 21,85% от стойността си, след като финансовият отчет на компанията за първото тримесечие показа спад от 44% на търгуваните обеми спрямо предходния период.

Предстои Walt Disney, Rivian и Beyond Meat да публикуват резултатите си за началото на годината след края на търговската сесия.

*Към 17:18 ч. българско време

Източник: