Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Телефонен разговор на Меркел с Лукашенко ѝ довлече критики

Телефонен разговор на Меркел с Лукашенко ѝ довлече критики

Германският канцлер Ангела Меркел (в) и бившият президент Франсоа Оланд (вляво) се сбогуват с беларуския президент Александър Лукашенко (вдясно) по време на украинските мирни преговори в Минск, Беларус, 12 февруари 2015 г.  Снимка: ЕPA

На фона на нарастващите затруднения на хилядите мигранти на външната за ЕС граница на Полша германският канцлер Ангела Меркел разговаря по телефона с белоруския управник Александър Лукашенко, съобщи говорителят на правителството Щефaн Зайберт, цитиран от DPA. Телефонният разговор e бил за „трудната ситуация на границата между Беларус и Европейския съюз”. Малко преди разговорите външните министри на ЕС взеха решение за нови санкции срещу източноевропейската страна, а САЩ също подготвят наказателни мерки.

Според репортаж на Беларуската държавна телевизия разговорът е продължил около 50 минути. Обсъждало се е как може да се предотврати ескалация на границата. Станало е дума и за хуманитарна подкрепа за блокираните мигранти. Според Зайберт Меркел и Лукашенко са се договорили за по-нататъшни преговори.

Така за първи път след противоречивите президентски избори в Беларус миналия август Меркел разговаря с Лукашенко. ЕС не го признава за президент заради жестоките действия на силите за сигурност срещу мирни демонстранти, а в съобщението на Зайберт се споменава само “г-н Александър Лукашенко”.

Експертът по външна политика на Зелените Омид Нурипур нарече в интервю за Deutschlandfunk телефонното обаждане „унищожителен сигнал“. Той посочи, че ЕС не признава спорното преизбиране на Лукашенко през 2020 г. С телефонното си обаждане обаче Меркел де факто постигнала точно това признание. Нурипур каза, че ЕС не трябва да позволява да бъде изнудван от Лукашенко, но също така призова за хуманитарна помощ за хората, заседнали в граничната зона.

See also  СЗО свиква извънредна среща заради новия южноафрикански вариант на COVID-19

Засегнатите страни от ЕС Полша, Латвия и Литва трябва да бъдат подкрепени, но също така да се напомни какво е действащото законодателство на ЕС и че незаконните отблъсквания са неприемливи, каза Нурипур. Сега било особено важно „тези хора да не замръзнат до смърт на границата”. Те също така трябвало да могат да кандидатстват за убежище в ЕС. Нурипур посочи, че като цяло не става дума за много хора и се обяви срещу „всяване на паника“ в ЕС. Освен това поради санкциите срещу Беларус не се очаквало да пристигнат повече мигранти.

Путин и Макрон говорят за миграционния конфликт

ЕС обвинява Лукашенко, че е довел бежанци от редица кризисни региони до границата на ЕС по организиран начин. Смята се, че той търси реванш за санкциите, наложени след ескалацията на протестите в Беларус. Ситуацията е изключително напрегната, откакто Полша, Латвия и Литва затвориха външните си граници. В Полша хиляди мигранти от страни като Сирия или Ирак в момента се задържат в импровизирани лагери в гората при температури около точката на замръзване. Те се надяват да стигнат до ЕС. Най-малко девет души вече са загинали.

През уикенда руският президент Владимир Путин изрази очакването Меркел да започне преговори с Лукашенко и я призова да търси диалог. Самият той разговаря за ситуацията с френския президент Еманюел Макрон. В разговора бяха засегнати и последните заплахи на Лукашенко да спре транзита на газ от Русия. Путин предложи да посредничи между ЕС и Беларус.

Външните министри на страните от ЕС наскоро приеха нови санкции срещу замесените в контрабандата на мигранти. ЕС вече ще може да санкционира и замесени лица и институции, обяви Съветът на ЕС. САЩ, които също подготвят санкции, правят това “в тясна координация с ЕС и други партньори и съюзници”, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ.

See also  Кадър на деня за 13 ноември

Според изпълняващия длъжността федерален външен министър Хайко Маас (SPD), списък със санкции ще бъде представен в следващите дни. Според Брюксел в него може да влязат около 30 имена, включително авиокомпанията Belavia и други авиокомпании и туристически агенции в трети държави. 

Според Маас в момента няма планове за приемане на блокираните бежанци в ЕС. „Бих се застъпил хората, които са там, да бъдат върнати в страните им на произход“, каза той. Хората пътували до Беларус със самолетни билети. „Тези, които получават политическо убежище, обикновено поемат по други пътища“, каза министърът. 

Хората не трябва да позволяват да бъдат превърнати в инструмент на политиката на Лукашенко под фалшиви претенции, каза още Маас. За тази цел се провеждали кампании за повишаване на осведомеността в страните на произход на мигрантите. Маас беше предпазлив по отношение на съобщенията, че Лукашенко е сигнализирал за отстъпления в спора за мигрантите. „Не виждаме никакво отпускане на място, а по-скоро ситуацията продължава да се влошава и да става драматична“, каза той. „Бихме искали да видим обрат в Минск“.

Олаф Шолц защитава плановете за изграждане на стени на Полша

Кандидатът за канцлер на SPD Олаф Шолц също призова за „ясни, строги” санкции срещу Лукашенко. Това е „много лош диктатор” и е загубил всякаква легитимност, каза Шолц в понеделник на събитие на Süddeutsche Zeitung. Трябва да работим, за да се гарантира, че в Беларус може да се осъществи демократичен процес.

В същото време Шолц защити граничната политика на Полша и планираното изграждане на стена с Беларус. Партньорът от ЕС е изправен пред много драматично предизвикателство и се нуждае от солидарност, каза Шолц. „Мисля, че ако полското правителство вземе такова решение, не е наша работа да му казваме да не го прави“.

See also  Орбан: Унгария не иска да напуска ЕС, но няма да се откаже от суверенитета си

Целта на полските мерки била правилна: „Мисля, че това, което се прави, със сигурност ще допринесе за това да не продължим тази срамна игра там“, добави той, имайки предвид трафикантите на мигранти и действията на правителството на Беларус.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *