Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Нуждае ли се бизнесът ми от SEO?

Защо всеки бизнес има нужда от SEO оптимизация?

Живеем във време в което почти всичко се случва бързо и всеки търси в google бърза информация за даден бизнес, продукт или услуга. Затова онлайн присъствието на всяка компания която иска да увеличава продажбите си вече е повече от задължително. Ако клиентите не могат да открият Вашия бизнес сайт по ключови думи бизнесът Ви ще губи поръчки и накрая ще фалира.

Онлайн присъствието в Google улеснява много комуникацията с клиентите Ви и позволява да се осъществяват повече продажби. Когато един уебсайт не е оптимизиран правилно и не се поддържа от SEO професионалисти клиентите ще предпочетат да купят от Ваш конкурент. SEO оптимизацията на сайтове е именно онова свързващо звено което позволява на бизнеса Ви да стане разпознаваем.

 

seo-optimizacia

Подходяща ли е SEO оптимизация за всякакви видове бизнес?

Отговорът е еднозначен и той е„ДА“. Всеки бизнес има нужда от SEO. Няма как бизнес сайт  който разчита на на онлайн продажби да няма брандово присъствие в Интернет и да иска да се развива. В България почти всеки клиент притежава мобилен телефон през който търси за стоки или услуги и посещава първите 4-5 сайта които му покаже търсачката. Ако Вашият сайт не е там, няма да има и продажби. Малки и големи бизнеси разчитат именно на оптимизации за търсачки, за да поддържат доброто ниво на откриваемост и достъпност до техните продукти или услуги.

Чух че има различни видове SEO. Кой от тях е по-подходящ за моя бизнес?

В зависимост от целите на Вашата фирма да предлага услуги и стоки към други бизнеси или директно към клиенти има два типа:

  • B2C (business-to-client) са фирми, които предлагат продукти или услуги директно на потребители.
  • B2B (business-to-business) са фирми, които предлагат продукти или услуги на други бизнеси.
See also  Експерти: Пазарът ще определи цената на газа

В първия случай попадат повечето фирми които предимно чрез онлайн магазини продават на крайния потребител. Тук борбата е жестока и е за всеки клиент. Конкуренцията е огромна и ако в рамките на 3-4 месеца Вашият сайт не успее да реализира необходимия обем продажби, бизнесът ще фалира. От SEO гледна точка експертите ще трябва да работят много повече часове по сайта и извън него (Onsite и Offsite SEO) преди бизнеса да почне да вижда реални финансови постъпления в касата. Освен достигането на заветната “първа страница в google” по голям брой ключови думи работата не трябва да се прекъсва за да може продължително бизнес сайта да стои начело.

При втория случай се търсят “правилните клиенти”. Ако вашият онлайн бизнес има изградени партньорства със 4-5 компании това може да е достатъчно за неговото оцеляване. Тук SEO специалистите ще подходят по различен начин за постигането на набелязаните цели.

Кои са предимствата на SEO-то пред останалите методи за реклама и маркетинг?

 

seo-vs-ppc

 

SEO оптимизацията на сайтове за търсачки е предназначена за бизнесите които се нуждаят от постоянно покачващ се брой клиенти. В сравнение с телевизионната или радио реклама излиза в пъти по-евтино. Аудиторията до която се достига с онлайн маркетинг е най-голямата в сравнена с всички останали методи за реклама. SEO оптимизация сравнена с PPC рекламата печели в дългосрочен аспект. Докато си плащате за PPC реклама сайта ще се появява в Google, но в момента в който ще спрете да плащате, той ще изчезне. Докато резултати постигнати чрез СЕО са много по дълготрайни и зависят единствено от действията или бездействията на конкуренцията Ви.

See also  Архитект: Е-разрешението за строителство разрешение ще е факт до 2023 г.

PPC реклама е подходяща когато искате да постигнете моментални резултати (примерно пускате някаква промоция и желаете в кратък срок голям обем от продажби). Чрез PPC сайтът Ви ще бъде видян още в същия ден от стотици хиляди очи (в зависимост от разходвания бюджет). Това няма как да се случи със класическо СЕО където се изисква време за да узрее.

Оптимизацията на уеб сайтове е дългосрочна инвестиция, с цел увеличаване на трафика, налагане на бранд, изграждане на добра онлайн репутация и директна връзка с потребители и потенциални клиенти. Всеки бизнес се нуждае от това.

Резултати…Кога?

Това е най-често задавания въпрос на клиенти към SEO агенциите. Кога ще има видими резултати? Стандартния отговор е че в в рамките на 3-4 месеца ще има резултати, но всичко е индивидуално и зависи от много неща. Оптимизирането на един уебсайт отнема много време и още по-голям брой анализи, без да предоставя гаранции за резултат. Всички оптимизатори работят срещу търсачките, спазвайки естествено техните правила (white hat SEO), но никой няма достъп до точния алгоритъм който класира сайтовете. Но има достатъчни инструменти (google search console, google analytics, ahrefs, semrush) където може да се следи качеството на работата на експертите и да се вижда прогреса, или липсата му.

От това зависи и вземането на съответните решения за инвестиране на допълнителни средства или за прекратяване. Собствениците на бизнес трябва да са наясно със тези специфики преди да наемат експерти които ще работят по сайтовете им.

 

Колко струва SEO оптимизация на сайтове?

 

seo оптимизация цена

 

Големите SEO агенции в България предлагат услугата като абонаментна. Това означава че клиентът подписва договор за предоставяне на SEO услуги за период от една година. За този период по сайта му работят специалисти които се грижат по подобряването на всички параметри с цел по-голяма видимост на сайта в търсачките. В зависимост от нишата в която искате да класирате и конкуренцията, цените могат да варират между 500лв и 2000+лв на месец.

See also  Инвестиция в bitcoin Колко щях да спечеля

След внимателно търсене, проучване на офертите и сравняване на предлаганите услуги, всеки дигитален предприемач ще трябва да вземе решение касаещо неговият бизнес, дали да наеме и при какви условия SEO агенция. Това решение може да е първата стъпка към успеха. Дерзайте умно и докато конкурентите Ви мислят Вие спечелете стратегическото предимство и заложете основите по които ще градите онлайн бизнеса си.

Leave a Reply

Your email address will not be published.