Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

“Лукойл” предлага да изкупи дълга си с повече от 20% отстъпка

Вторият по големина производител на петрол в Русия се стреми да спести повече от 1 милиард долара с предложението си да изкупи обратно облигации за 6,3 милиарда долара, пише Bloomberg.

“Лукойл” представи своето обратно изкупуване, обявено миналата седмица, като начин чуждестранните притежатели на облигации да осребрят ценните книжа и да избегнат лихвените плащания, обвързани с международните санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна.

Компанията предлага обратно изкупуване на облигациите в четири от петте неуредени емисии на по-малко от 80% от номиналната стойност, според документ, видян от Bloomberg News и хора, запознати с въпроса. За разлика от типичната търгова оферта за облигации, в документа не се споменава краен срок за предлагане.

Условията на офертата за обмен не бяха оповестени в съобщението за обратно изкупуване. “Лукойл” помоли притежателите на облигации да се свържат с компанията или фирмата за ценни книжа i2 Capital Markets Ltd., тъй като компанията иска да договори цената индивидуално.

Ако компанията изкупи всичките си облигации на тези цени, ще спести до около 1,32 милиарда долара главница, според изчисления на Bloomberg.

Макар и значителна отстъпка, търговията, предлагана от “Лукойл”, е доста над нивата, на които се котират книжата ѝ, откакто Русия нахлу в Украйна в края на февруари. Като пример, облигациите с падеж през 2023 г. се понижиха през март и се котираха на около 70 цента за долар от май.

Говорител на “Лукойл” не е отговорил на искане за коментар, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Печалбите на петролния гигант тази година се очаква да получат тласък от глобалното рали на цените на енергията. Въпреки това международните санкции и ограничения, наложени от Русия, ограничават възможностите на компанията да инвестира в развитието на основния си петролен и газов бизнес или да разпределя пари на акционерите, освобождавайки пари за обратно изкупуване на облигации.

See also  Вижда ли се краят на ръста на цените? Най-големият проблем - поскъпването на храните

“Лукойл” завърши 2021 г. с купчина пари от 9 милиарда долара и трябваше да получи значителен оперативен паричен поток през първата половина на 2022 г.“ въпреки санкциите срещу Русия, казаха анализатори от BCS Global Markets в изследователска бележка тази седмица.

Източник: