Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Какво може да спре петрола по пътя към 150 долара? Почти нищо

Цената на петрола е 115 $ на барел

cena petrol

Ако искате цените на петрола да спрат бързото си покачване към $150 за барел, докато Русия води войната си срещу Украйна, тогава един ветеран търговец казва, че най-добрата надежда за потребителите на черното злато e да спрат да консумират толкова на фона на тези растящи цени.

seo blog7

“Мисля, че има мисъл, че единственото нещо, което би спряло ралито сега, е унищожаване на търсенето. Ние не виждаме това да се случи при нива от $125 за барел или дори повече. Мисля, че това е до голяма степен концептуална, теоретична гледна точка”, каза старшия търговец на енергия в CIBC Private Wealth US Ребека Бабин за Yahoo Finance Live.

Виж: Цената на хляба ще расте, зърнена криза чука на вратата

Със сигурност изглежда, че тази теоретична гледна точка е на път да бъде тествана.

В четвъртък цените на петрола в САЩ достигнаха нива, невиждани от септември 2008 г. Цените на суровия петрол Brent доближиха 119 долара за барел, преди да се върнат до 110 долара за барел през деня.

Цените на петрола се покачиха с около 20% след нахлуването на Русия в Украйна на фона на опасенията от съкращения на производството от страна на Русия.

Спираловидната цена на суровия петрол започна да си пробива път в цените, които потребителите плащат на бензиностанциите. Средната цена на бензина в САЩ се е покачила с близо 8 цента само през последната седмица до 3,59 долара за галон, според нови данни от GasBuddy. Цените на дизела са се повишили с около 6 цента през последната седмица.

гръцки преводач Добрич

Виж: Електронна идентификация за бързи и сигурни е-услуги

See also  „Захарни заводи“ приключва деветмесечието с шесторно увеличение на печалбата

Цените на бензина са се повишили с над 23 цента през последния месец и с близо 88 цента от преди една година. Цените на газа се покачват за девет поредни седмици.

Цените се доближиха до върха, който изскача при 7 долара за галон в Портланд, Орегон.

„Просто съм поразен, сякаш не можех да си представя, че ще стигнем толкова бързо до тук. Просто е наистина изненадващо“, каза Джанин Пибал, жителка на окръг Лос Анджелис, пред Yahoo Finance.

Бабин от CIBC смята, че е по-вероятно цените на петрола да се повишат до около 150 долара, дори на фона на опасенията на пазара относно унищожаването на търсенето.

„Трудно е да се избегне факта, че нямаме същата сума, която излиза от дял, която сме имали преди. Нямаме същото количество запаси или свободен капацитет. Може да има среда, в която виждате суров петролът надвишава това ниво до нивата от 120 и 150 долара, ако геополитическият риск не бъде намален в сравнително кратък ред“, каза Бабин.

С други думи, започнете да спестявате за следващото пътуване до бензиностанцията.

Източник