Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Как да удължим живота на колата

Съветите как да удължите живота на автомобила са от унгарски инструктори по шофиране. Те са пет, като експертите са на мнение, че именно те са основни за удължаване на живота на автомобила. Ето ги.

Гориво

Правилото е старо, но напомняме още веднъж: трябва да зареждате само на доказани бензиностанции. Горивото с лошо качество може да причини доста вреди на колата. Препоръчителният вид гориво трябва да се напълни (посочено на капачката на резервоара). Не си струва да зареждате автомобил, който трябва да работи със стооктанов бензин с А95. Някои производители на автомобили посочват два препоръчани вида гориво: големи числа показват основния, малки числа показват приемливо, например 98/95.

Измиване

Не трябва да злоупотребявате с автомивката, но веднъж на всеки месец определено си струва да измиете мръсотията и да предотвратите т.нар. микро-драскотини по боята. На чист автомобил ще станат ясно видими дефекти в боята, които могат незабавно да бъдат отстранени и третирани със специални средства.

Смяна на масло и течности

Не трябва да спестявате и да купувате евтини масла – спестяванията не са толкова значителни. Трябва да сменяте маслото на всеки 10 000 хиляди километра или според инструкциите за експлоатация. Ако автомобилът се използва по-често в град със задръствания, препоръчително е да правите това по-често – веднъж на всеки 5000–7000 км или веднъж годишно. Други технически течности също трябва да се сменят навреме. Така например спирачната течност е хигроскопична и за две години работа на автомобила е в състояние да натрупа от 2 до 5% вода, което може да доведе до корозия на спирачната система. Препоръчително е да я сменяте веднъж на две години или на всеки 40 000 км. Охлаждащата течност се сменя средно веднъж на всеки 50 000 км. Също така е важно да смените маслото в скоростната кутия навреме.

See also  Интерактивната телевизия на А1 става достъпна в цялата страна с приложението за смарт телевизор Xplore TV

Навременна поддръжка

Извършвайте техническа работа своевременно, ако автомобилът вече е изминал гаранционния срок. Веднъж на всеки 6 месеца трябва да извършвате диагностика поне на шасито, това ще помогне за предотвратяване на сериозни повреди. Освен това е важно да разберете какви слаби страни има вашият конкретен модел автомобил; тези възли трябва да се наблюдават особено внимателно.

Излишните ремонти са вредни

Ако колата работи правилно, не трябва да “бърникате” по нея. Няма нужда да се намесвате в механизма и да бъдете ревностни в подмяната на всички елементи. Много части са по-добре да са оригиналните, отколкото такива за вторично вграждане. Честата смяна на някои части е не само загуба на пари, но и допълнително натоварване за автомобила.

Поставете оценка:

3.8

Оценка 3.8 от 6 гласа.

Източник: