Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Геополитическото напрежение удължи червената серия на Wall Street

Геополитическото напрежение удължи червената серия на Wall Street

Снимка: Jonathan Alpeyrie/Bloomberg

seo blog7

Wall Street записа още една търговска сесия на червена територия във вторник, когато инвеститорите следиха нарасналото напрежение между Вашингтон и Китай, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 1,23%, падайки до 32 396,17 пункта.

Широкият измерител S&P 500 намаля с 0,67% до 4091,19 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 0,16% до 12 348,76 пункта.

Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 2,761%.

гръцки преводач Добрич

Търговската сесия започна колебливо, след като стана ясно, че председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси ще посети Тайван въпреки заплахите от страна на Китай.

Посещението превърна Пелоси в най-високопоставения американски политик, посетил острова от 25 години насам.

Китай, който смята Тайван за част от своята територия, обеща неуточнен военен отговор преди посещението на Пелоси – ход, който рискува да предизвика криза между най-големите икономики в света. През миналата седмица президентът на азиатската държава Си Дзинпин предупреди американския си колега Джо Байдън, че  „който си играе с огъня, ще изгори”.

“Наистина мисля, че пътуването няма да доведе до реални икономически сътресения, но разбира се, реториката и заглавията започват да се засилват и това е нещо, което ще трябва да следим занапред”, коментира Мона Махаджан, старши инвестиционен стратег в Edward Jones Investments.

Влияние върху настроенията на инвеститорите оказаха и изказванията на редица представители на Федералния резерв на САЩ.

По-рано председателят на Фед в Сан Франциско Мери Дели коментира, че  банката “дори не е близо” до финала на битката си срещу най-високата от десетилетия насам инфлация.

See also  Турция и НАТО доказват принципа на Ана Каренина за съюзите

“Имахме добро начало и се чувствам много доволна докъде сме стигнали до момента”, но инфлацията е “твърде висока”, каза Дели по време на интервю в LinkedIn във вторник.

“Наистина ще бъде прибързано да се приключи с всичко това и да кажем, че работата е свършена. Също така смятам, че имаме тази висока инфлация от известно време насам вече и че ставаме твърде уверени, че вече сме разрешили проблема”, допълни Дели. Тя предупреди, че Фед трябва да остане отдаден на задачата си, докато не види отражение на действията си в данните.

По-рано през деня във вторник управителят на Фед в Чикаго Чарлз Евънс посочи, че през септември банката може да повиши лихвите с 50 б.п., като е възможно да бъде дискутиран ход и от 75 б.п.

“Ако наистина помислиш, че нещата не се подобряват… 50 б.п. е разумна оценка, но 75 б.п. също биха били добре (като ход)”, коментира Евънс пред репортери.

Цената на златото намаля с 9,2 долара до 1778,5 долара за тройунция.

Световният бенчмарк Брент поскъпна с 0,15% до 100,18 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличи с 0,38% до 94,25 долара за барел.

Данните във вторник показаха, че броят на новооткритите работни места в САЩ е намалял през юни, падайки до деветмесечно дъно, което показва, че затягането на пазара на труда се смекчава донякъде на фона на нарастващия натиск върху икономиката.

Броят на наличните позиции е намалял до 10,7 млн. за месеца спрямо ревизираните в посока нагоре 11,3 млн. през май, сочат данни на американското министерство на труда. Спадът с 605 хил. е най-големият от април 2020 г.

See also  Цената на петрола се стабилизира след санкциите на САЩ срещу Русия*

Източник: