Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Трюдо: Западните държави трябва да имат обща позиция към Китай

Трюдо: Западните държави трябва да имат обща позиция към Китай

Снимка: David Kawai/Bloomberg

Западните страни трябва да имат обща позиция по отношение на Китай и да попречат на азиатската държава да използва търговските си интереси за конфронтиране на отделните западни държави една срещу друга. Това заяви канадският премиер Джъстин Трюдо в интервю за телевизия Global, предава Ройтерс. 

Според него “Китай се подиграва със западните държави”.

“От време на време ние се състезавахме една срещу друга, но в същото време Китай хитро ни настройваше една срещу друга на открития пазар, в условията на конкуренция. Ние сме длъжни да работим заедно”, коментира още Трюдо.

“Трябва да бъдем по-мощни, за да не позволяваме Китай да ни настройва един срещу друг”, каза канадският министър-председател.

Отношенията между Китай и Канада са обтегнати от 2018 г., когато по искане на Съединените щати беше задържана Мън Уанджоу, главният изпълнителен директор на Huawei. От своя страна, Китай задържа двама канадци веднага след това, но отрече обвиненията на Отава, че това са ответни действия.

Още по темата

Мън постигна споразумение с американските власти през септември, което сложи край на битката ѝ срещу искането за екстрадиция. Двамата канадци бяха пуснати на свобода часове след сключването на споразумението.

Още преди ареста на Мън Канада редовно повдигаше въпроси за позициите на Китай по отношение на правата на човека.

По-рано този месец Канада каза, че ще се присъедини към съюзниците си в дипломатическия бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г., за да изпрати на Китай послание относно състоянието на човешките права.

Източник:

See also  Dow записа шеста поредна положителна сесия

Leave a Reply

Your email address will not be published.