Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Страховете около омикрон варианта помрачиха увереността на Wall Street

Страховете около омикрон варианта помрачиха увереността на Wall Street

Снимка: Bloomberg L.P.

Щатските индекси приключиха сесията без единна посока, като пазарите продължават да реагират на новините около разпространението на коронавируса – основен двигател за движението на показателите през празничните дни, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,24% до 36 388,63 пункта, записвайки пета поредна положителна сесия.

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 0,13 на сто до 4785 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете спад от 0,60 на сто до 15 775,67 пункта.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че бързото разпространение на омикрон варианта на коронавируса може да доведе до претоварване на здравните системи на редица държави, независимо че ранните проучване предполагат, че този вариант води до преболедуване в по-лека форма, предаде Франс прес.

Китай вече наложи локдаун на стотици хиляди хора. Германия също въведе отново строги ограничения, за да спре новите коронавирусни инфекции.

Рекорди в броя на новозаразените, невиждани от началото на пандемията, бяха регистрирани днес в Гърция, Кипър, Великобритания и Франция.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ през 7-дневния период, завършил на 25 декември, омикрон вариантът представлява 58,6% от новите случаи в страната. Това е с над 14 процентни пункта повече в сравнение с данните за предходната седмица.

Американските здравни служби намалиха изискването за изолация на заразените с коронавирус от 10 на 5 дни, а от Центровете за контрол и превенция на болестите заявиха, че хората с коронавирус са най-заразни 2 дни преди появата на симптомите и 3 дни след това.

На фона на тези новини акциите на Pfizer поевтиняха с 1,99%, докато тези на Moderna изтриха 2,3% от стойността си.

See also  Dow записа шеста поредна положителна сесия

При технологичните компании цената на книжата на Microsoft и Apple се понижи съответно с 0,31% и 0,58 на сто.

Сред производителите на чипове книжата на Nvidia поевтиняха с 2,01%, а тези на Intel изтриха 0,35 на сто.

За цялата година S&P 500 е напред с повече от 27 на сто, докато ръстът за Nasdaq достига 23%. Годишното повишение за Dow е 19%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни облигации нарасна съответно до 1,484% и 1,906 на сто.

Доларовият индекс записа ръст от 0,05% до 96,14 пункта.

На петролните пазари цената на Брент се увеличи с 0,43% до 78,94 долара за барел, докато тази на WTI напредна с 0,54% до 75,98 долара за барел.

Златото поскъпна с 0,2% до 1811,70 долара за тройунция.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.