Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Нова заповед: Сертификат и PCR тест при влизане в България от страни в ”червената зона”

От 7 януари, петък, пристигащите у нас от страни в „червената зона” ще бъдат допускани в България при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или преболедуване, или на аналогичен документ, но едновременно и с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест.

Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес.

seo blog7

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи (за ваксинация или за преболедуване, както и отрицателен резултат от PCR тест), се допускат на територията на страната. Те подлежат на задължителна 10-дневна карантина, без право на отмяна.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които представят само един от посочените документи, също се поставят под 10-дневна карантина.

В този случай карантината може да отпадне, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането в страната.

От петък, 7 януари, влиза в сила и актуализиран списък на държавите по цветови зони. В „зелената зона” влиза Румъния. В „оранжевата зона” попадат Австрия, Унгария и Люксембург. В „червената зона” преминават Аржентина, САЩ, Канада, Австралия, Финландия, Швеция, Италия, Испания, Португалия, Черна гора, Малта и др.

С пълния текст на заповедта и със списъка на държавите по цветови зони можете да видите тук.

Източник:

гръцки преводач Добрич

See also  6589 нови случая на коронавирус, починали са още 95 души