Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Мораториумът няма да има очаквания положителен ефект

Държавата предлага компенсации за бизнеса в размер на над 1,5 млрд. лв. заради високите цени на тока. 

“Неприятният момент е, че се предвижда таван на помощта от 30% от текущата цена, вместо да бъде 75% от разликата между базовата и действителната цена. Така при моментна цена от 470 лв. за мегаватчас, при 75% разлика с базовата цена компенсацията би била 220 лв., а с наложения таван пада на 130 лв. на мегаватчас. Тази компенсация е крайно недостатъчна”, заяви изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Ивайло Найденов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Главният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров призова и за по-бързи стъпки на правителството за овладяване на цените на електроенергията.

“България е производител на електроенергия, ние изнасяме такава. Държавата има инструменти да осигури по-евтин ток за бита и предприятията. Едно от нашите предложения е за сключване на дългосрочни договори за енергоинтензивните предприятия. За тях това е въпрос на оцеляване. Електроенергията е базов компонент за ценообразуването. Трябва да има предвидимост, другото би било смърт за икономиката”, подчерта Тодоров.

“Имаме мощности, които произвеждат електроенергия. Високите цени направиха рентабилно производството и търговията с електроенергия и на въглищните централи. Най-голямата печалба се генерира в АЕЦ “Козлодуй”, където себестойността е най-ниска. Има възможност правителството да предприеме мерки част от електроенергията, която се произвежда тук, да остане в България на цени, които са поносими за предприятията и бита”, добави Тодоров.

И двамата са категорични, че мораториумът няма да има очаквания положителен ефект.

“Ние замразяваме регулираните цени, но дружествата си купуват технологичните загуби и горивата на пазарни цени. Ние само увеличаваме дефицита в енергетиката. Така увеличаваме риска за сигурността на снабдяването”, прогнозира Ивайло Найденов.

See also  Модната индустрия може и да не изпълни зелените цели

“Той дава дни или седмици глътка въздух за правителството. Едва ли ще се запази, защото се трупат огромни загуби за ЕРП-тата. Когато се плаща цена, тя трябва да се плаща от всички. А държавата трябва да подпомага тези, които имат нужда и са енергийно бедни. А такава дефиниция у нас няма”, заяви Тодоров. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.