Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

МВФ предупреждава: Криптовалутата вече не защитава инвестициите

Стойността на биткойн и други криптовалути се движат в по-голяма степен с колебанията на фондовия пазар и следователно служат като лошa защита за инвестиционни портфейли, според Международния валутен фонд.

МВФ разкри своето изследване в блог във вторник, като повтори призивите от миналия месец за глобални регулаторни действия. Без действия огромните колебания в двата класа активи биха могли да увеличат финансовата нестабилност, предупреждава фондът.

seo blog7

„Корелацията на крипто активите с традиционните активи като акции се е увеличила значително, което ограничава предполагаемите им ползи от диверсификацията на риска и повишава риска от заразяване на финансовите пазари“, пишат Тобиас Адриан и Махваш Куреши, двама високопоставени служители по капиталовите пазари на фонда. Тара Айер, икономист, който специализира в глобалната финансова стабилност, също е допринесла за изследването.
Изследването е удар за привържениците на криптовалутата, които описват биткойн като алтернатива на златото за хеджиране срещу нестабилността на пазара.

Криптовалутата може да е служила за тази цел преди пандемията. Но биткойн се „движи повече в крачка“ с фондовите индекси като S&P 500, след като централните банки стартираха масивни програми за изкупуване на активи, за да смекчат удара по икономиките си от пандемията, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Тенденцията е „очевидна и в развиващите се пазарни икономики“, където навлизането на криптовалутите е много по-силно, пишат анализаторите. Тази нарастваща връзка между двата актива дава още повече основание за разработване на глобална рамка за регулиране и надзор на крипто активи, за да се предотврати финансова нестабилност.

„Ясни изисквания“ са особено необходими за финансовите компании, които държат крипто активи, казват служителите на МВФ.

See also  Краставиците с рекордни цени, българските изчезнаха от пазара

Базелският комитет за банков надзор вече предложи на банките да бъдат наложени строги капиталови буфери за криптовалути – стандарти, които Европейската комисия заяви, че ще обмисли.

Анонимният характер на крипто активите също трябва да бъде решен, казаха служителите на МВФ.

гръцки преводач Добрич

Източник: