Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Застаряващото население оставя Германия без работна ръка и заплашва икономиката ѝ

Застаряващото население оставя Германия без работна ръка и заплашва икономиката ѝ

Снимка: EPA/БГНЕС

seo blog7

Германия отдавна е на предни позиции като източник на технологични иновации и промишлено производство. Сега тя води голяма част от развития свят към демографска пропаст, която може да сложи прът в колелото на най-голямата икономика в Европа, като засилва натиска върху пенсионната ѝ система и тласка инфлацията към ускорение през идните години, пише Wall Street Journal.

Икономисти прогнозират, че работната ръка в Германия може да достигне връх още през 2023 г. и след това да се свие с до пет милиона души до края на десетилетието. Макар че пандемията задълбочава тенденцията, предстоящото пенсиониране на представителите на бейби бум поколението е основен двигател зад кризата на трудовия пазар, казват икономисти.

В Jänicke GmbH & Co.KG, която изгражда басейни и отоплителни системи, петима от 17-те ѝ служители трябва да се пенсионират през идните няколко години. За да ги замени, компанията, която се намира на около 65 км югозападно от Берлин, вече търси нови кандидати, тъй като те трябва да преминат през тригодишно обучение. Това се оказва предизвикателство.

„В днешно време е наистина трудно да намерим занаятчии“, казва Аня Яницке, мениджър по човешки ресурси в компанията, която прекарва дните си във водене на разговори с местни училища и поддържа страница в Instagram за привличане на нови служители. „А гледайки напред, със сигурност няма да става по-лесно“.

Германия беше една от първите страни в Европа, които преживяха рязък спад на раждаемостта след Втората световна война през 70-те години на миналия век. Това означава, че съдбата ѝ може да покаже какво очаква другите развити икономики, които продължават да изостават в демографската крива.

гръцки преводач Добрич

Очаква се американската работна ръка да нарасне с около 170 млн. души до 2030 г. спрямо 161 млн. миналата година, сочат данни на Бюрото за трудова статистика. След това обаче повечето представители на бейби бум поколението ще достигнат пенсионна възраст, ограничавайки ръста на трудовата сила.

See also  Полският премиер обвини ЕС, че превишава правомощията си

Кризата може да преобърне някои основни водени в момента икономически политики, след като няколко последователни правителства в развити страни се съсредоточиха върху създаването на работни места за предотвратяване на безработица. В свят с оскъдна работна ръка икономисти твърдят, че държавните ръководители ще трябва да насочат вниманието си повече към подкрепата за растежа и борбата с инфлацията, икономически сценарий, който наподобява повече стагфлацията от 70-те години на миналия век.

„Стандартът на живот вече няма да може да расте както обикновено, ако не бъдат предприети контрамерки“, коментира Германският икономически институт през ноември. „Политиците и компаниите сега трябва да избегнат продължителна стагнация“, допълни той.

Новото коалиционно правителство в Германия при канцлера Олаф Шолц определя недостига на работна ръка като едно от основните препятствия пред икономическия растеж. Администрацията търси начини за повишаване на участието на жените в трудовата сила, да насърчи хората да остават на работа по-дълго време преди да се пенсионират и да либерализира правилата за гражданство. Правителството ще предлага курсове, за да помогне на мигрантите в интеграцията им и да улесни бързия достъп до училище за децата им.

Още по темата

Германските компании вече изпитват затруднения да запълват работни места и много от тях предлагат придобивки като субсидирана храна или детски градини на място, както и финансови стимули за задържане на по-възрастните служители за по-дълго време. В началото на четвъртото тримесечие недостигът на квалифицирана работна ръка спъваше бизнес дейността на 43% от германските компании, показа изследване на притежаваната от държавата банка за развитие KfW и икономическия институт Ifo. Това е най-високото ниво от обединението на Германия през 1990 г.

Културни и социални тенденции задълбочават проблема. Германия вече има най-малкия брой изработени часове на човек на година в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това отчасти се дължи на факта, че много германци се пенсионират рано и получават щедри предложения за пенсия.

See also  Управляващите социалисти печелят убедително изборите в Португалия

В същото време участието на жените в трудовата сила е 57% през 2019 г. спрямо 67% за мъжете и е по-ниско, отколкото в САЩ и някои други европейски страни, показват данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Много жени намаляват работното си време, след като родят, заради ограничените възможности за грижи за детето и правила за разделяне на данъците, които позволяват на двойки с големи различия в доходите да бъдат облагани с по-ниска ставка като двойка, отколкото биха били облагани като отделни лица, отбелязва Deutsche Bank. Икономисти твърдят отдавна, че правилото обезсърчава жените да се върнат в трудовата сила на пълен ден, защото ще трябва да плащат по-високи данъци.

Последиците от демографския дефицит са обхватни.

Те може да тласнат потенциалния икономически растеж под 0,75% още до 2025 г. спрямо близо два пъти повече преди пандемията, сочат данни на Deutsche Bank. Това, от своя страна, ще засегне цикличната устойчивост – способността на икономиката да поема икономически сътресения, и ще затрудни изплащането на дългове, отбелязва банката.

Демографските проблеми заплашват също така да превърнат харесваната от германците пенсионна схема за плащане при напускане невъзможна за запазване. Държавата вече я допълва с приходи от данъци, но икономисти казват, че скоро ще са необходими по-високи вноски и по-малки изплащани суми. Германия трябва да плаща над сто милиарда евро, равняващи се на около една четвърт от федералния бюджет, за програмата, а нивото може да се повиши до половината от бюджета до 2040 г., казва Йорг Крамер, главен икономист в Commerzbank.

„Вече не харчим достатъчно за инвестиции, така че това ще бъде катастрофа“, предупреждава той.

Икономисти отбелязват също, че инфлацията, която в исторически план е чувствителна тема в Германия, може да се ускори, тъй като намаляването на предлагането на работна ръка води до повишаване на заплатите и се прибавя към друг голям проблем в икономиката, свързан със страдащото в момента промишлено производство заради недостига на чипове, стомана, строителни материали и от ръста на цените на енергията.

See also  Над 22 загинали след руска ракетна атака срещу пътнически влак в Украйна

За да запълни разширяващата се демографска пропаст, Германия се нуждае от над 400 хил. нетни имигранти на година, сочат данни на Федералната служба по заетостта. Но икономисти очакват те са да половината от този брой на фона на ограниченото обществено и политическо желание за приемане на висока имиграция след бежанската криза през 2015 г. Езикът, професионалната квалификация и бюрократични спънки също се нареждат сред препятствията.

Само 16% от участвалите в допитването компании разчитат на набирането на квалифицирани служители от чужбина, показва изследване сред 7500 ръководители на института Bertelsmann Stiftung, публикувано миналия месец.

Нито един сектор от икономиката не е пощаден от очертаващия се недостиг, като много държавни служители трябва да се пенсионират през идните десет години, а IT специалистите вече са недостатъчни.

Асоциацията на германската леярна индустрия съобщава, че около една трета от квалифицираните ѝ служители ще се пенсионират през идните няколко години, но в момента има по-малко кандидати, отколкото позиции. Асоциацията води кампании в TikTok и Snapchat и използва очила за виртуална реалност, за да рекламира индустрията сред младежи.

В Jänicke служител заснел видео със себе си, докато се разхожда в сградата и говори за работата.

„Мислили ли сте да станете занаятчии? Но си мислите, че всичко е само мръсотия, носене на тежести и боклук? Това е пълна отживелица. Сега работим с модерни инструменти и лазерна технология“, казва служителят във видеото, качено от компанията на страниците ѝ в социалните мрежи. „Забавно е да се изкарват пари по този начин“, допълва той.

Източник: