Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Заради високите цени на тока: Заведенията фалират

Заради високите цени на тока: Заведенията фалират

Снимка: БГНЕС

seo blog7

Шоковото поскъпване на тока и горивата доведе до фалити на хотелиери и ресторантьори в цялата страна. За да подпомогне бизнеса, Българската банка за развитие отпуска 60 млн. лева под формата на кредити с преференциални условия.

Заради тежката икономическа криза Михаил Николов затваря три от заведенията си във Варна. Казва, че сметките му за ток са скочили тройно, а приходите рязко са намалели, тъй като клиенти почти няма.

“Ние в момента не живеем от бизнеса си, живеем от спестявания. С бизнеса си не изкарваме пари. В последните 2 години живеем от заеми, от спестявания и от кредити”, споделя той пред БНТ.

В подобна ситуация са и много други ресторантьори. Голяма част от тях затвориха заведенията си в началото на януари.

гръцки преводач Добрич

“Някои, за да изчакат по-добри времена, а други – завинаги. Безпрецедентно тежка ситуация. Правителството не се съобрази с предложението на работодателските организации – за един праг от цена на тока, над който държавата да помогне със 75 процента от цената”, каза Марин Сотиров, зам.-председател на Сдружението на заведенията в България.

Мярката в помощ на бизнеса, която Министерството на туризма одобри, предвижда кредитиране на малките и средни фирми в сектора, изпаднали в затруднение. Част от собствениците на заведения обаче не са убедени, че новата програма ще им помогне да оцелеят.

Източник:

See also  Изменението на климата – световният проблем ще бъде на фокус в "Tech 21: Кръгова икономика"