Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Задължителен COVID тест за пристигащите в Дания и Швеция

Пътниците, влизащи в Дания и Швеция, от края на този месец ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, независимо от ваксинационния си статус, предаде БТА.

Датският парламент утвърди днес правителствено предложение за въвеждането на тази мярка, внесено от здравния министър Магнус Хойнике.

Мярката няма да важи за жителите на германската гранична провинция Шлезвиг-Холщайн, за хора, пътуващи по работа, за деца на възраст под 15 години и за пътници, които могат да докажат, че са преболедували COVID през последните шест месеца.

Изискването за задължително представяне на тест влиза в сила в Дания от 27 декември и първоначално ще важи до 17 януари.

Антигенният тест трябва да е направен не по-рано от 48 часа преди пристигането, а PCR тестът – не по-рано от 72 часа преди пристигането. За жители на Дания тестът може да бъде направен 24 часа след пристигането.

В Швеция от 28 декември всички хора на възраст над 12 години, които пристигат в страната от чужбина, задължително следва да представят отрицателен тест за COVID при пристигането си.

Той трябва да е направен не по-рано от 48 часа преди пристигането, като ще важат както PCR тестовете, така и бързите тестове, съобщиха шведските здравни власти.

Шведските власти предвиждат изключения за трансграничните работници.

Източник:

See also  Средната цена на новите оферти за антигенни тестове е с 30% по-ниска

Leave a Reply

Your email address will not be published.