Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Велев: Стотици милиони печалби, ако енергетиката върне част от надвзетото

Съпричастна ли е държавата с тежестта на бизнеса и на бита заради цените на тока и газа?

“Не искаме държавата да носи риск. Компенсациите се следват от тези, които са надвзели сметките за ток. В енергетиката ще има, при всяка една от хипотезите, при всяка една от цените през следващите 3 месеца, свръхпечалби в много по-голяма степен, отколкото са предложените от нас компенсации”, заяви председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на “Денят ON AIR”.

По думите му, ако енергетиката върне част от надвзетото, ще останат в нея допълнителни стотици милиони печалби само за първото тримесечие.

“Предприятията ще бъдат компенсирани. Ще бъде възстановена добавената стойност, която хората са произвели, а им е иззета с високите сметки за ток”, посочи Васил Велев.

Разговорите с държавата продължават на техническо ниво, уточни той.

“Когато стигнем до конкретните сметки, верифицирани от държавни органи, има по-голяма вероятност нашето предложение да бъде прието. Искаме 75% от горницата над 185 лв. При 119 лв. цена по мораториум и при 90 лв. цена за миналата година”, изтъкна председателят на АИКБ пред Bulgaria ON AIR.

“75-те процента не са под въпрос. Под въпрос е дали ще има таван на компенсацията, защото ако има таван и той е нисък, всъщност тези 75% се обезсмислят, защото влиза в действие таванът, който е много по-нисък”, обясни гостът в студиото.

Колкото по-скъп е токът в Европа, толкова по-големи са печалбите на България и на българската енергетика, каза Велев.

“Предложихме да е функция цената на борсата, а не фиксирана сума. За декември ще бъде 129, а за януари, февруари и март трябва да е функция на цената на борсата, така че бизнесът да може да си прави сметка като приема поръчки, дава оферти – да калкулира съответното ниво на цените на енергията след компенсациите”, посочи събеседникът.

See also  Антиутопия: Компании искат да сканират мозъците на служители

Велев информира, че заради високата цена на тока има затворени бизнеси с ограничена дейност, както и предприятия, които са освободили работници.

“При една справедлива компенсация бихме имали обратното – ръст в икономиката, ръст в продажбите, назначаване на работници, повишаване на заплатите и потискане на инфлацията. Образуващият инфлацията елемент е високата цена на електроенергия”, заяви той.

Ако има справедливо компенсиране на цената на електроенергията, има възможност инфлацията да намалява, завърши Велев.

 Източник: