Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Вдигането на цената на газа – неизбежно ли беше?

“Неизбежно е вдигането на цената на природния газ, тъй като България получава основно от “Газпром” доставките, които за 2021 година са над 90%. Цената, по която плащаме на “Газпром”, е на 70% свързана с цената на хъбовете в Европа. Преди около две години беше паднала цената до 5-6 евро за мегаватчас, а днес е над 100 евро за мегаватчас. Представете си при такова движение дали не трябва и в България да се увеличи”, заяви международният анализатор Пламен Димитров.

Той изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че сме можели да получим в пъти по-евтин газ от Азербайджан, но обемите, които България получи през 2021 година са нищожни.

“Трябва да изчакаме по-спокойно и да видим развитието. Доста измислена теза е, че Азербайджан може да ни съди заради изтекъл договор. Има други възможни развития, например засилено изпращане от САЩ на танкери с втечнен газ към Европа. Ситуацията не е добра, но дано да се развие към по-добро”, обясни енергийният експерт проф. Георги Касчиев в “Денят ON AIR”.

“Мораториумът е неадекватен. Даден провокативно от предишната управляваща партия и според мен новата коалиция се подведе по това предложение. По принцип мораториум е нещо много крайно. При положение, че много експерти изтъкнаха как с други мерки може да се постигне да се облекчат домакинствата”, подчерта Касчиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник:

See also  Образование, енергийно преобразяване – в "Дръзките" на 22 ноември